Blog and ping

Modern artrózis terápia

Előző cikkeinkben hosszasan írtunk az artrózis kialakulásáról, tüneteiről, illetve a nordic walking áldásos hatásáról. Most a megelőzésről, illetve a tünetek enyhítéséről lesz szó.

Az artrózis megelőzhető, de a kialakult betegség igen nehezen gyógyítható. Az alábbi felsorolás nagyrészt preventív eszközöket tartalamaz, de meglévő tünetek esetében is fontos, hogy ne álljon be további romlás. Lássuk mit tehetünk! De ne csak olvasd, kezdj is bele.

  1. Figyelj oda a testsúlyodra! Testtömegindexed legyen 24,9 kg/m2 alatt. Ez az első és legfontosabb szabály, amelyet persze a többi pont betartásával könnyebben elérsz!
  2. Legyen napi edzésprogramod, amelynek része a nordic walking, a kerékpározás, úszás, görkorcsoláyázás. Az alapelv a következő: minden izmot, izületet, porcot rendszeresen mozgassunk, edzzünk, de ne terheljük túl. A  rendszeres (de kíméletes) terhelés javítja a porcok anyagcseréjét és így az ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben. A nordic walking edzésekre lehetőleg erdei talajon kerítsünk sort és ne betonon. Építsük be legalább heti háromszori, rendszeres, minimum 30 percig tartó testedzést az életmódunkba.
  3. Minden sporttevékenységet bemelegítéssel kezdjünk és könnyű mozgással, nyújtással vezessünk le. Nordic walking edzéseinken mindig nagy hangsúlyt fektetünk ezekre, vidám gyakorlataink nemcsak a jó kedvet, hanem az egészséget is szolgálják. Ha az edzéseken megtanulod a bemelegítést és a nyújtást, később magad is be tudod építeni az edzésprogramodba.
  4. A megelőzést segítik a kondroitin-szulfát és a glükózamin tartalmú készítmények, melyek a porc újjáépülésében és felépítésben játszanak szerepet.
  5. A következő fontos szempont a helyes táplálkozás. Figyelni kell arra, hogy nagy legyen a szervezetet inkább lúgosító ételek aránya, az étkezéseinkben gyakran szerepeljenek nyers zöldségek, saláták, gyümölcsök. Az igazi porcvédő étrendben kb. annyi zöldség és gyümölcs szerepel, mint egyéb étel. Az ízületeknek hasznos legalább napi 500 mg E-vitamin, amely fájdalomcsillapító hatású is. A gabonafélék, hidegen préselt olajok, csonthéjasok magvai sok E-vitamint tartalmaznak.
  6. Kétszer egy héten fogyassz Omega 3-ban gazdag tengeri halat (hering, makréla, tonhal, vadlazac, szadínia). Ezen mélytenegeri halak olaja nagy koncetrátumban tartalmazza az Omega 3 zsírsavat, amely mintegy természetes fékként szolgál a további izületi és porckárosodás ellen. Ha nem szereted a halat, akkor hozzájuthatsz Omega 3 kapszulából is.
  7. A gyógynövények körében elsősorban az ún. ördögkarom az artrózis ellensége. Számos tanulmány támasztja alá kedvező hatását, bebizonyosult, hogy az ördögkarom gyökerének több hónapig való használata az artrózis típusától függően 40-80% közötti javulást eredményez. A szezámfélék családjába tartozó ördögkarom Dél-Afrika sztyeppéin és a Kalahári-sivatagban őshonos. A termése kampós formájú, innen kapta a nevét, azonban gyógyhatása miatt a növény másodlagos gyökerét használjuk. ezekben található meg a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító harpagosid nevű hatóanyag. Elsősorban készen kapható szerek formájában ajánlott a bevitele, de alkalmazható tea formájában is.

Kipróbálnád a nordic walkingot? Választhatsz, mi felel meg a legjobban:

NW Start, NW Start 50+, NW Tech tanfolyamok
NW Edzések
NW Túrák
NW Magánórák

Előző cikkeink:
Artrózis és a nordic walking 1.
Artrózis és a nordic walking 2.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1