Blog and ping

Nordic Walking

Nyerj egy kis egészséget két bottal!

De mi is az egészség? Semmi esetre sem egyenlő a betegség hiányával. Ennél jóval többről van szó. Egy állandó változásban lévő testi-lelki-környezeti-szociális-természeti egyensúly, amelyre mindig törekednünk kell. De mivel körülöttünk mindig minden változik, ahhoz hogy megőrizzük egészségünket nekünk is folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Ezt segíti a rendszeres mozgás. Rakjuk félre sznobizmusunkat, és vegyünk kezünkbe két botot!

A legfontosabb, hogy okosan terheljük szervezetünket, ne akarjunk hirtelen a fotelből a hegycsúcsra szaladni. Az optimális terhelési szint megtalálása alapvető egészségünk megőrzésében, ebben is követjük a rendszeresség és folyamatosság elvét.

A technikailag jól kivitelezett nordic walking mozgás könnyed, sokan azt gondolják, nem is sport, minek ezt oktatóval tanulni. A nordic walking jótékony élettani hatásai azonban csak a megfelelő gyaloglási technikával jelentkeznek. De nézzük sorra, melyek is ezek:

 • A botok használatának köszönhetően kisebb a gerincoszlop, csípő, térd és boka ízületeinek igénybevétele.
 • Nő az energiafelhasználásunk (kalória), a mozgás fokozza az anyagcserét.
 • Mivel intenzívebben mozgunk, nő a szervezet oxigénfelvevő-képessége és oxigénellátottsága.
 • Javul a lelki, testi kondíciónk.
 • A botok használatával a test majdnem 90%át megmozgatjuk, a kar-hát-nyak-váll-mell-hasizomzatunkat is, nő az izomzatunk, csökkentve az anyagcsere-folyamatok idősödéssel járó lelassulását.
 • Javítja a testtartást, oldja a görcsöket.
 • Javítja a koordinációs képességet.
 • Oldja a stresszt, boldogsághormon termelődik. Depresszió vagy csak szimpla lehangoltság, kimerültség esetén pozitív hatással van.
 • Kifejezetten jó mozgásforma idős korban, rehabilitációként, mozgásszervi problémákra, cukorbetegségre, szív- és érrendszeri panaszokra, magas vérnyomás és magas vérzsír szint ellen, túlsúlytól való megszabadulásra, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód ellensúlyozására.
 • Nem a négy fal között, hanem szabadtéren, friss levegőn, zöld környezetben végezzük.
 • Minden korosztálynak ajánlott, junioroktól a kismamákon át, és az ezüst korosztály is könnyen el tudja sajátítani a mozgás technikáját. Növeli az idősebbek életminőség érzetét.
 • Csoportosan, családdal, barátokkal jókedvűen végezhető sportmozgás.

Ne hidd azt, hogy ez csak egy trendi, sznob sport, élvezzük pozitív élettani hatásait együtt!

Rossz az idő? Esőre áll? Vagy éppen túl meleg van? Ne hagyd magad! Nem érdemes az időjárással foglalkozni. Mi megyünk. Gyere Te is! Együtt könnyebb!

Hogyan néz ki egy bő egy órás nordic walking foglalkozás?

Természetesen bemelegítéssel kezdjük. A közös erdei séta közben erősítő, koordinációt fejlesztő gyakorlatokat is végzünk. Nagyon fontos, hogy mindenki a maga tempójában végzi a feladatokat, nem túlterhelve a szívet, ízületeket. Csoportosan együtt gyalogolunk az erdőben, közben beszélgetünk, jól érezzük magunkat. Rövid pihenőkkel, gyakorlatokkal tarkítva a sétát, megvárjuk a többieket, akik nincsenek olyan jó edzettségi állapotban, vagy fizikai állapotuk nem teszi lehetővé a gyorsabb haladást. A végén nem maradhat el a levezetés és a nyújtás. Mindenkire egyénre szabottan figyelek.

Kipróbálnád a nordic walkingot? Választhatsz, mi felel meg a legjobban:

NW Start, NW Start 50+, NW Tech tanfolyamok
NW Edzések
NW Túrák
NW Magánórák

UA-11735331-1