Blog and ping

Medvehagyma – a hónap vadnövénye

Vadnövény sorozatunkban írtunk már a levenduláról és a kakukkfűről, most, a medvehagyma következik. Slágertéma, sokfelé olvasni, hallani róla és túrát is szerveznek többen a medvehagyma-lelőhelyekre, hiszen nem mindenhol terem meg, érdemes érte nagyobb kiruccanást is vállalni. A piacon egy kis csokor 400 Ft, míg előfordulási helyein zsákszámra szedhető. Többféle nordic walking túra is szerveződik a következő hetekben, mi is megyünk a Gerecsébe egy jó kis kirándulással egybekötött gyűjtögetésre.

Miért is hívják medvehagymának? Állítólag a medvék szeretik a gyökerét rágcsálni. Allium ursinum, wild garlic, bear’s garlic, Bärlauch. Az osztrákok különösen is kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, hagymás évelő növény. Fő hatóanyagai azonosak a fokhagymáéval, pl. a szagért felelős allicin. Az aromaanyagok a növények leveleiben találhatók. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, valamint aszkorbinsavat, y-glutamilpeptidet, flavonoidokat. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár végén és ősszel. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Fehér, csillag alakú virágokat hoz, melyek a szár végén, félgömb alakú virágzatban jelennek meg.

Szedéskor figyeljünk arra, hogy egy tőről csak a levelek felét szedjük le és ne tépjük ki tövestől, így tud később virágozni és magját elszórni.

A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő, és illatában semmilyen módon nem mérhető össze az átható illatfelhőt kibocsátó medvehagymával. Ezenkívül a gyöngyvirág leveleinek fonákja fényes, a medvehagymáé matt.

Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: „Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.”

A medvehagyma egészségügyi hatásai

  • vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését
  • tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét
  • felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott
  • idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj
  • bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert
  • enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért vérelavadásgátlókkal történő együttszedése nem ajánlott
  • fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea
  • a medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat

A medvehagyma felhasználása gyógynövényként

  • kúraszerű használatához elsősorban a növény levét használják fel, amit préseléssel nyernek ki
  • eszencia készítéséhez apróra vágjuk a leveleket, vagy a hagymafejeket, üvegbe tesszük, 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és 14 napon keresztül érleljük meleg helyen
  • medvehagymaborhoz egy marék apróra vágott levelet használunk, amit felöntünk 0,25 dl., jó minőségű fehérborral –  pár percnyi forralás után mézzel ízesítve fogyasztjuk – ez egy napi adag, lassan kortyolgatva
  • teához friss aprított vagy szárított levelet leforrázunk, és étkezés előtt fél órával fogyasztjuk, naponta egyszer
  • külsőleg, bőrbántalmaknál – borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve

A medvehagyma felhasználása a gasztronómiában

  • remek szendvics-alapanyag, nyersen feldarabolva, vajaskenyéren fogyasztva
  • kiváló levesek készíthetők belőle
  • medvehagyma-pesto: a medvehagyma-leveleket összevágjuk, lehetőleg robotgépben, majd olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal kikeverjük – jól zárható üvegben,  hűtőszekrényben egy évig is eláll
  • finom sajtos krumplipüré készíthető belőle, a svájci pásztorok csemegéje
  • főzelék-alapanyag, ugyanúgy elkészíthető, mint a spenót vagy a mángold (rántás nélkül)
  • remek csemege a medvehagymás pogácsa

A medvehagyma eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint lezárt nylon zacskóban lefagyasztva. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, célszerű felengedés nélkül, azonnal beletenni a készülő ételbe.

Az interneten végtelen számú medvehagyma receptet találunk. Most álljon itt egy példa, egy kifejezetten vadnövényekről szóló könyvből.

Medvehagymás gratin

Hámozzunk meg egy kg krumplit, vágjuk vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk. Mossunk meg 30 dkg medvehagymát, csöpögtessük le és vágjuk vékony csíkokra. Rétegezzük a krumplit és a medvehagymát kivajazott sütőformába, helyezzünk rá vajdarabokat. Forrósítsunk meg fél liter tejszínt, öntsük a masszára. 180 fokos sütőben 30-40 percig pároljuk.

 

Jó étvágyat.


 

 

 

 

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1