Blog and ping

12 pont az egészséges életmód jegyében – eligazítás a bábeli zűrzavarban

Kezd divatba jönni az egészséges életmód – már kormányszintű program is formálódik a népszerűsítésére. Nordic walking edzéseinken is állandó téma az egészséges táplákozás, a tapasztalatok megosztása.

Az internet telis-tele van jó tanáccsal, biztos tippekkel, ennek megfelelően homlokegyenest ellentétes megfogalmazásokkal, ütköző véleményekkel. A könyváruházakban „Életmód” címszó alatt ma már ugyanannyi könyvet látni, mint Németországban vagy Amerikában. Módszerek tucatjai, hangzatos nevek, meggyőző címek, alapvetően izgalmas olvasmányok – de ember legyen a talpán aki eligazodik közöttük.

Honnan is tudhatná egy orvosi diplomával nem rendelkező, de egészségéért tenni szándékozó polgár, hogy mi az igazság a koleszterin körül, hogy ártalmas-e az állati zsír vagy nem, hogy szabad-e sok húst enni vagy inkább semennyit sem. Vajon kinek van igaza, az alacsony-szénhidrát vagy az alacsony-zsírtartalom hívőknek? GI diéta, Paleolit táplálkozás, Aludjuk magunkat egészségesre, Öt elem konyha, Norbi, Béres Alexandra – mégis melyik az igazi? Irányzatok tucatjai versengenek az életmódváltással kacérkodók kegyeiért.

Szerencsés esetben az elszántságot nem töri le az információbőség. A kellő kitartással rendelkező, újdonságokra nyitott egészségvadász egy tucat könyv elolvasása után rájöhet, hogy a különböző izmusokban sok a közös vonás. A hangzatos címek között sok az egy-egy főirányzat alapelveit feltupírozó, jó marketinges köntösbe rejtett áltudomány. De ennek felismeréséhez idő kell, türelem és jó szelekciós képesség.

Az 50felettfitten csapata eddigi tapasztalatai alapján összeállított egy listát a megbízható életmódváltó könyvek közös metszetéből. Azokat az alapelveket vesszük sorra, amelyek egyezőek mindegyik igazán értékes könyvben, módszerben, izmusban.

 1. A 20. századi életmód- és táplálkozásbeli változások felelősek jelenkori betegségeink jó részéért.
 2. Fogyókúrák és diéták helyett életmódváltoztatásra van szükség.
 3. Étkezés helyett táplálkozzunk, méghozzá tudatosan, ismerjük meg a nyersanyagokat.
 4. Megfelelő ritmusban éljük az életünket és ezek szerint táplálkozzunk is (évszakok, napszakok, szerveink).
 5. Ismerjük meg a testünket, tanuljunk a működéséről, legyünk tisztában a betegségekkel és azok alternatív kezelési módszereivel.
 6. A mozgás, a testedzés legyen mindennapjaink elengedhetetetlen része.
 7. Bizonyos élelmiszereket kerüljünk,  legevidensebbek a fehét liszt, finomított cukor, transzzsírok, szénsavas üdítők stb
 8. Együnk sok-sok zöldséget, sőt még annál is többet.
 9. Igyunk sokat, elsősorban vizet, másodsorban zöld teát.
 10. Az élelmiszer-IPARI termékekből fogyasszunk minél kevesebbet.
 11. Vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, változatos étrendet állítsunk fel, és fontoljuk meg a táplálékkiegészítők használatát.
 12. Törekedjünk a vidám, kiegyensúlyozott életre, a lelki harmóniára, a belső békére. Ajándékozz egy mosolyt 🙂

 

Folytatás következik…

 

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1