Blog and ping

Közösségi kapcsolataink ereje

Többször kérdezték érdeklődők, ismeretlen ismerősök, riporterek, hogy mi az a minőségi megkülönböztető erő körünkben, ami ezt a klassz kis társaságot mozgatja, miben különbözik az 50felettfitten más nordic walkingos csapattól. Mi mindig azt válaszoljuk, hogy a közösségi erőben rejlik ez a többlet, amit mi csak beindítunk, építgetünk, Ti meg tápláljátok. De miért is fontos ez?

Kik azok, akikre igazán számíthatsz? Kikre támaszkodhatsz? Már beszélgettünk arról, hogy milyen nagy szerepe van a közösségnek és ezt milyen jó megélni Veletek, de egyre több tudományos vizsgálat is ezt bizonyítja, sőt új aspektusokra is rámutat, hogy milyen összefüggések vannak a társas kapcsolatok és az egészség között.

Egy nemrégiben publikált tanulmány a várható élethossz, a társasági élet és olyan egészségügyi adatok, mint pl. a hasi körtérfogat, gyulladás és magas vérnyomás összefüggését vizsgálta.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél erősebb kapcsolati hálód van, annál egészségesebb vagy. De ebben a megállapításban azért vannak érdekes nüánszok is. A fiatalok körében az számít, hogy effektíve mekkora egy tinédzser társasága. Minél nagyobb, annál kisebb a hasi elhízás körükben. A társaság mérete, jó ismerőseid száma még inkább fontos a bölcsebbek körében. Ötven felett az elszigetelődés még veszélyesebb bélyeget nyomott az emberek egészségére, mint a diabétesz a magas vérnyomásra. Ja, és a társadalmi elszigeteltség végül is ugyanúgy gyulladáshoz vezet, mint a lusta életmód.

Felnőtt korban a kapcsolatok minősége még inkább fontosabbá válik, mint annak mennyisége. Ami igazán számít az az, hogy érezzük mások támogatását kapcsolatainkban, még akkor is, ha már csak kevesebben nyüzsögnek körülöttünk.

Ezért is olyan fontos, hogy tápláljuk kapcsolatainkat. Gyere vegyük fel a telefont, küldj egy e-mailt, fészelj, szkájpolj vagy keress fel valakit a régiek közül. Ha meg új vagy, bátran csatlakozz hozzánk! Szeptemberben újrakezdünk!

Az eredeti cikk megtalálható itt:
Yang Claire Yang, Courtney Boen, Karen Gerken, Ting Li, Kristen Schorpp, Kathleen Mullan Harris. Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016; 201511085 DOI: 10.1073/pnas.1511085112

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1