Blog and ping

Jóga és az egyensúly

Akár aktív jógázó vagy, akár csak egyszer-egyszer betekintesz a gerinctornára, biztosan észrevetted, hogy ebben az évben különös figyelmet fordítunk az egyensúlygyakorlatokra. Megannyi cikket, tanulmányt olvastam arról, hogy bármilyen korban egy-egy esés, baleset milyen – sajnos negatív – fordulatot hoz az egyén életében. Ez motivált ebben, hogy minden órán minimum három olyan ászanát gyakoroljunk, ami az egyensúlyra és még sok minden másra is kihat. Néha új gyakorlatokat is hoztam, amelyek nem mindig szorosan jóga ászanák voltak pl. a ciprus vagy a kalóz póz, minden héten egy kreatív folyamat végeredményeképpen, de ami még fontosabb, hogy ti mennyire élveztétek a feladatok végrehajtását, nem is beszélve azoknak pozitív hatásairól.

Az egyensúlyról folytatott személyes tanulmányaim alapján újra felfedeztem, hogy ez egy mennyire komplex kérdéskör, hogy az elme mennyi szintjét integrálja egyszerre, a tudatosat, a reflexívet, mindeközben közreműködik a bőr, az ízületek, a fasciák, a szemek, a fülek. Az egyensúly javításának éljük, megannyi eszköz, új edzésmódszer és lehetőség áll a sportolók, fiatalok és idősebbek részére rendelkezésre. A legfontosabb mégis csak az, hogy elkerüljük a sportsérüléseket és így javítsuk az egyéni fittségi szintünket. Direkt kerülöm a sportteljesítmény szót, mert nekünk már a személyes fittségi szintünkön kell dolgozni. A legfőbb irányelv, hogy a gyakorlat ne óriási kihívás, hanem mindenkinek a személyes határait érintő, kontrollált instabilitást eredményező, ámde biztonságos testhelyzet legyen, kognitív figyelem elterelő feladattal.

A következő irányelveket különösen fontosnak tartottam:
• haladás az egyszerűtől az összetett gyakorlatokig, majd kombinációk dinamikus sorrendben,
• haladás egy ismert póztól az ismeretlen, új felé,
• a pózok statikus gyakorlása után dinamikus feladatsor elvégzése, stabil helyzetektől az instabil helyzetekig,
• nyitott szemmel végre hajtott gyakorlatoktól a csukott szemű gyakorlatokig,
• a feladatok minőségi végrehajtása a mennyiség rovására.

A cél az, hogy minden korosztály javítsa az egyensúlyérzékét. Már többen is mondtátok, hogy személyesen is észrevettetek javulást ezen a téren. Sajnos időnként önkritikát is megfogalmaztok és mondjátok, hogy “rossz az egyensúlyom”. Ezekkel a gyakorlatokkal is az a küldetésem, hogy emlékeztesselek titeket, ez nem arról szól, hogy tökéletesen kivitelezzetek egy az egyensúlyunkat kihívó pózt, hanem hogy ezek a pózok, akármeddig is jutottál el bennük a kivitelezésben, mindenkire hosszú távon is pozitívan hatnak, rád is, rám is.

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1