Blog and ping

A jóga áldásos hatásai – 3. rész

Sorozatunk befejező része következik. A korábbi cikkeket itt olvashatod:

Jóga áldásos hatásai – 1. rész

Jóga áldásos hatásai – 2. rész

Nézzünk néhány további tényezőt, amely a jóga gyakorlása közben felmerülhet, hatására megváltozik a tapasztalatunk, észlelésünk. Kérdezz meg bármilyen aktív jógagyakorlót: ha nem is tudatosult még benne némelyik felismerés, amennyiben szóba hozod a különböző felvetéseket, biztosan meg fog erősíteni pozitív tapasztalatáról.

Agyműködés

A jógának fontos eleme gyakorlás közben a jelenre összpontosítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy a jóga rendszeres gyakorlása javítja a koordinációt, a reakcióidőt, a memóriát és még az IQ-t is. Gyakorló jógásoknak jó a problémamegoldó képessége, az emlékezete, valószínűleg azért, mert jobban ki tudnak kapcsolni, kevésbé zavarja gondolataikat a körülöttük lévő zűr-zavar, vagy akár visszagondolva egy-egy óra szekvenciájára, még a memóriájukat is tudják csiszolni. Próbáld ki Te is!

Idegközpont

A jóga ösztönöz arra, hogy a gyakorló pihenjen, lassan vegye, megfelelő ritmusban, a mozdulatokkal harmóniában a levegőt, s így felülírja a szimpatikus idegrendszert (harc vagy menekülés válasz) a paraszimpatikus idegrendszer. Az utóbbi nyugtató és helyreállító (resztoratív) hatású; csökkenti a légzés- és pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást és növeli a vér áramlását a belek és a belső szervek felé – ezt relaxációs válasznak is nevezik. A gyakorló részben kontrollálni is tudja a szervezetét, megtanulja, hogy hogyan lehet javítani a vér áramlását, hogyan csendesítsen le egy izomgörcsöt, vagy hogyan bírja rá magát a pihenésre.

Térérzékelés

A rendszeres jóga növeli a térérzékelést és javítja az egyensúlyt. Többségünk rossz testtartással vagy diszfunkcionális mozgásmintával, átlagos vagy annál is rosszabb térérzékeléssel rendelkezik, amelyet összefüggésbe hozhatunk ízületi és mozgásszervi gondokkal, pl. a térd ízületi problémáival és hátfájással. A jobb térérzékelés jobb egyensúlyt is jelent. Gondoljunk csak a fa pózra, vizsgáljuk meg, hogy mennyire érezzük magunkat ingatagnak.

Laza végtagok

Észre szoktad-e venni magad, látod-e saját magad, hogy hogyan tartod a telefont vagy a kormánykereket, vagy hogyan bámulod a számítógép képernyőjét?  Van-e grimasz az arcodon? Ezek a tudattalan szokások vezethet krónikus feszültséghez, akár izomlázhoz, vagy ízületi érzékenységhez a csuklónál, karon, vállnál, nyakon és az arcon, ami növelheti a stresszt és rontja a hangulatot. Ahogy elkezdesz gyakorolni, észreveheted, hogy hol tartod a feszültséget. A jógázással megtanuljuk, hogyan kell kikapcsolni, pihenni ezeket az izmokat.

Stimuláns és nyugtató egyben

A jóga stimulálni tud, enyhítheti a nyüzsgő modern élet káros hatásait, belső érzékeink felé fordít, kontrollálhatja az idegrendszert, gyakorlása segít, hogy kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, valamint kondiban tart.

Immun stimuláns

Az ászanák és a légzés javítja az immunrendszer működését. Úgy tűnik, hogy a jóga gyakorlása jótékony hatással van az immunrendszer működésére, növelése, amikor arra szükségünk van (például, bizonyos hormonok szintjének csökkentésére áttételesen).

Nézzétek át a teljes listát, a korábbi cikkekkel is.  És ha kedvet kaptatok hozzá, gyertek, és próbáljátok ki ezt a csodás mozgásformát.

Previous post:

Next post:

UA-11735331-1